3 vragen voor een gezonde seksuele opvoeding
Wat geef jij eigenlijk (onbewust) mee aan jouw kind?
Regelmatig doe ik flitsconsulten met ouders. Daarin leggen ze mij hun meest prangende vragen voor over de seksuele opvoeding van hun kind. Want soms kan dat best ingewikkeld zijn. Niet zozeer voor het kind zelf, maar wel voor ons, als ouders. Het ongemak zit bij onszelf, niet bij hen.
Zo zie ik dat veel ouders vroeger zelf nooit hebben leren praten over seksualiteit. Thuis heerste er een gesloten sfeer en was seksualiteit een taboe-onderwerp. Sommige ouders hebben ook zelf een negatieve seksuele ervaring gehad, waardoor ze het onderwerp seksualiteit maar moeilijk op een positieve manier kunnen bespreken met hun kind.
Seksuele waarden meegeven
Om je eigen kind een veilige en open seksuele opvoeding mee te kunnen geven, ontkom je er daarom niet aan om eerst bij jezelf te rade te gaan. Welke onbewuste waarden en vooroordelen leven er nog in jezelf? En wat wil je je kind eigenlijk meegeven?
Ga daarom het gesprek aan: met jezelf en met je partner. Om je op weg te helpen kun je jezelf (en elkaar) drie vragen stellen:
1. Wat laat ik achter?
2. Wat neem ik mee?
3. Wat voeg ik toe?
Ik zal je een voorbeeld geven:
1.Wat laat je achter? Toen ik voor het eerst een vriendje kreeg werd er bij mij thuis niet over seksualiteit gesproken. Daar baalde ik toen wel van. Dus dat laat ik achter, want ik gun mijn kinderen dat alles bespreekbaar is.
2.Wat neem ik mee? Mijn moeder vierde met mij een klein feestje toen ik voor het eerst ongesteld werd. Het was een mooie ervaring, en dat geef ik graag door.
3.Wat voeg ik toe? Zelf vind ik het natuurlijk heel belangrijk dat er open en eerlijk gepraat kan worden over seksualiteit. En dat het een ‘normaal’ gespreksonderwerp is gedurende de hele opvoeding. Dat voeg ik toe aan de opvoeding van mijn kinderen.
Zelf kun je waarschijnlijk ook wel drie dingen noemen die je achterlaat, meeneemt of toevoegt. Ze zijn van grote waarde, omdat je je eigen ervaringen serieus neemt en omtovert tot een positieve bijdrage voor je kind.
Vind je het lastig om met je eigen belemmeringen om te gaan? Durf het dan ook te bespreken met je partner, stel vragen, check bij elkaar hoe jullie tegen zaken aankijken. Het start bij jezelf in de spiegel aankijken en de vraag stellen: welk verhaal wil ik mijn kind meegeven?
Hulp bij seksuele opvoeding
Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan wijzen mijn gespreksstarters je de weg. Ze zijn een laagdrempelig hulpmiddel om op een alledaagse manier met je kind het gesprek aan te gaan.
Wil je meer de diepte in gaan, wil je dit oude stuk van jezelf beter begrijpen en van A tot Z leren hoe een seksuele opvoeding in z’n werk gaat? Volg dan mijn online cursus. Dat is goed voor je kind, maar ook fijn voor jezelf omdat je jouw grootste weerstanden gaat ontdekken en oplossen. Je krijgt de handvaten aangereikt die je vroeger misschien zelf wel hebt gemist