5 tips om je kind te beschermen tegen online gevaar
“Hé pap, ik ben het. Ik heb een nieuw nummer. En ik heb geld nodig. Kun jij me vanavond nog 15 duizend euro overmaken?” Mijn vader kreeg overduidelijk fake appjes van een onbekend nummer. Toch geloofde hij aanvankelijk echt dat ik dit was. Zoals zoveel mensen dat doen.
Van 5 tot 12 november is het de Week van de Mediawijsheid. Mijn vader heb ik een korte spoedcursus gegeven 🙂 Gelukkig is het in dit geval goed afgelopen. We hebben duidelijke afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat ik nooit per app hem om geld zou vragen. En dat hij bij twijfel mij altijd eerst op mijn oude nummer belt.
Het gevaar van online fraude, fishing, sextortion, grooming of andere vervelende dingen is iets waar we echt mee moeten leren leven. Maar daar willen we onze kinderen natuurlijk wel zoveel mogelijk tegen beschermen. Sinds corona is de schermtijd zonder toezicht over het algemeen alleen maar toegenomen. Dat betekent dat kinderen steeds vaker bewust of onbewust kunnen worden blootgesteld aan zaken waar ze niet altijd tegen zijn opgewassen. Daarom heeft je kind heeft jouw hulp nodig. Maar hoe pak je dat aan?
Verwacht niet dat de school dit volledig oppakt. Het vereist een constant gesprek, zeker ook thuis. Misschien denk je: “Ik snap er niks meer van, dit is niet voor mijn generatie.” Maar om je kind mediawijs in de digitale wereld te maken is het juist belangrijk om aangehaakt te blijven in zijn/haar belevingswereld.
Hoe je dat doet? 5 tips:
1. Blijf übernieuwsgierig. Probeer een open houding te hebben naar de belevingswereld van je kind. Vraag je kind bijvoorbeeld om te laten zien hoe een bepaalde app werkt – zonder dat je kind alle persoonlijke gesprekken en DM’s hoeft te laten zien.
De online wereld is niet alleen maar ellende. Je kunt overal op de wereld even spieken en inzoomen. Alle informatie is beschikbaar, ook voor spreekbeurten. Je kunt goed Engels leren spreken en pubers die gamen hebben vaak contact met mensen uit de hele wereld. Ontdek wat jouw kind leuk vindt om te doen en wees oprecht nieuwsgierig.
2. Doe ook zelf onderzoek. Wees niet verbaasd als je kind verdwijnt waar jij online verschijnt. Want ook privacy hoort bij mediawijsheid: je kind is bezig de eigen grenzen te verkennen en bewaken. Online is er een hele nieuwe leefwereld voor je kind waar jij soms geen onderdeel van bent. Blijf daarom ook zelf ontdekken wat er online allemaal gebeurt.
3. Begin op tijd met mediawijsheid. En dat is al lang vóórdat je kind z’n eerste mobieltje krijgt. Baby’s komen al met schermen in aanraking. Jouw telefoon, de ipad van oma, bij vriendjes en vriendinnetjes en op school. Peuters kijken al Nijntje op YouTube en daar kunnen soms ineens hele enge agressieve nep-Nijntjes tussen zitten. Volg en begeleid je kind vanaf jonge leeftijd in de digitale wereld.
4. Raak niet in paniek. Gebeurt er online iets met je kind waarvan je schrikt? Het is logisch dat je geschrokken bent als er iets naars gebeurt. Probeer dan toch rustig te blijven en zorg dat de schrik niet centraal staat. Want dan deelt je kind een volgende keer misschien wel helemaal niks meer met je. Vertel liever waarom je schrikt, en grijp het moment aan als haakje om een gesprek te voeren. Respecteer de privacy van je kind, maar maak wel duidelijke afspraken.
5. Mediawijsheid is méér dan social media. Er is een hele wereld bijgekomen die niet meer is weg te denken. Het gaat over je telefoon, je smartwatch. Hoe ga je om met wachtwoorden, whatsapp, waar laat je je gegevens achter. Welke foto’s deel je wel en niet, hoe ga je om met Google met deep fake, wat is echt, wat is nep?
Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vinden. Alle tools die jou als opvoeder in staat stellen om je kind mediawijs te maken, heb ik verzameld in dit e-book. Ontdek 30 Tips over hoe je jouw kind wegwijs maakt in een digitale wereld. Ook interessant voor vaders en opa’s 🙂
Wees niet bang, het is óók gewoon razend interessant. Samen een boeiende wereld ontdekken. Blijf in gesprek!
Met warme groet,
Naomi