De enge onbekende man in de bosjes
We ‘moeten het er toch eens over hebben, hoe lastig ook. Seksueel geweld, seksueel misbruik en hoe je je kind hier het beste voor kan beschermen. Pas op voor de onbekende man in de bosjes en ga vooral niet met een vreemde mee naar huis! Dat vertelde mijn ouders mij vroeger om me te behoeden voor kwaad van buitenaf.
Tot mijn achtste, daarna verhuisde we, speelden we vaak met de buurtkinderen in een parkje. Ook als kinderen spraken we over enge mannen en gingen er verhalen over wat er zou gebeuren als je zo’n enge man tegenkwam. Ik kon als klein meisje oprecht bang worden van die verhalen, maar een echt idee van wat het precies inhield had ik er niet bij. Logisch dat ze dat deden en de intentie was natuurlijk heel liefdevol en correct.
Vind het lastig je dit te zeggen omdat ik weet dat je er vast van zal schrikken en het een heel naar idee is, maar als zoiets gebeurt, dan is de dader van zoiets als seksueel misbruik vaak een bekende.
Maar….waar zit het daadwerkelijke gevaar?
Inmiddels weten we dat in ruim 85% van de gevallen van seksueel geweld het gevaar juist van heel dichtbij komt, namelijk van vrienden, bekenden, (professionele) kennissen of zelfs de naaste familie. Dat is natuurlijk een vreselijke gedachte, want het is makkelijker bang te zijn voor een vreemde dan voor iemand die je goed kent.
Dus nee, niet elke dader duikt op uit de bosjes in een regenjas.
In deze video-blog (die ik eerder maakte voor Dessaur Trainingen van waaruit ik met name professionals probeer te inspireren in de aanpak van kindermishandeling) vertel ik je wat je als ouder of andere opvoeder met een kind kunnen bespreken om het zo (seksueel) weerbaar mogelijk te maken. Op die manier kun je namelijk verborgen leed zoals seksueel of ander geweld misschien wel voorkomen. En natuurlijk is het niet zo dat als kinderen weerbaar zijn ze nooit slachtoffer van zoiets van seksueel misbruik kunnen worden, maar we weten uit onderzoek wel dat het helpt. Kinderen hebben (en ook ouders niet) nooit schuld aan dat ze hier slachtoffer van worden, de hoofdverantwoording ligt ten alle tijden bij de dader zelf.
Ga het gesprek aan!
Maar wat moet je nu doen als je vermoedens hebt van seksueel misbruik? Je kunt in de situatie komen dat je signalen waarneemt die op een vermoeden van seksueel misbruik kunnen duiden. Gelukkig hoef jij in de meeste gevallen geen conclusies te trekken. Daar hebben we andere organisaties voor. Wel raad ik je aan een niet-pluis gevoel altijd serieus te nemen en daarnaar te handelen. Wanneer je seksueel misbruik of ander geweld vermoed voel je je misschien machteloos. En dat is logisch: het is hartstikke moeilijk om dan goed te handelen. Maar dat is wel precies wat er ‘moet’ gebeuren.
Jij kunt de eerste stap zetten!
Neem contact op met een professional waar jij een goed gevoel bij hebt die je verder kan helpen zoals een huisarts. Het is moeilijk, maar het is cruciaal bij het stoppen of voorkomen van seksueel misbruik of ander geweld.
De belangrijkste stap naar een weerbare generatie kinderen is als ouders met kinderen te praten over (gewone) seksualiteit, zoals grenzen aangeven en leren herkennen, relaties aangaan en over de bloemetjes en de bijtjes. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Download dan het gratis E-book ‘Tien gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit’ die ik speciaal voor ouders heb ontwikkeld om je hierbij te ondersteunen. Praktisch, helder en makkelijk leesbaar met veel voorbeelden.
Liefs Naomi
10 Gouden Tips
Download mijn E-Book ’10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit ‘nu helemaal gratis!