De week van de lentekriebels en de rol van ouders hierin
Hoewel aandacht voor de seksuele opvoeding op scholen van belang is, ligt de eerste verantwoording voor een seksuele opvoeding bij ouders en verzorgers. Als kinderen zich thuis namelijk veilig voelen om thema’s rond seksualiteit open te bespreken, zullen ze sneller herkennen wanneer een situatie oké of niet oké is. Kinderen krijgen zo een sterk ‘seksueel bewustzijn’. Voor kinderen is seksualiteit en hun lijf net zo normaal en vanzelfsprekend als de zon die opkomt met een nieuwe dag.
Veel ouders twijfelen als het gaat over praten met hun kind over seksualiteit.
Om het ouders een stukje makkelijker te maken heb ik in de afgelopen periode niet één, maar zelfs twee nieuwe e-books geschreven.
Gespreksstarters voor ouders om met hun kind te praten over seksualiteit
Denk je ook wel eens na over de volgende zaken?
- Is mijn kind er wel aan toe?
- Wat is het juiste moment om het erover te hebben?
- Vertel ik niet te veel of juist te weinig?
- Mijn kind wil er nooit over praten en stelt geen vragen, hoe pak ik dat aan?
- Welke woorden zal ik gebruiken en is dat op het niveau van mijn kind?
- Wat kan ik als haakje aangrijpen om erover te beginnen?
Veel verzorgers vinden het moeilijk om met hun kind(eren) te praten over seksualiteit en zoeken naar de juiste aanpak. Met deze gespreksstarters en haakjes draaien ouders daar in de toekomst niet meer voor om en gaan ze met meer gemak en plezier aan. In dit e-book geef ik hele concrete voorbeelden en suggesties om verzorgers een helpend duwtje in de rug te geven.
Maak je kind media-wijs in de digitale wereld!
Het is bekend dat kinderen vanaf ongeveer 8-jarige leeftijd regelmatig zonder begeleiding op het internet of (nieuwe) media zitten. Internet heeft inmiddels zo’n belangrijke rol in ons leven dat het niet meer weg te denken valt. Welke uitdagingen en verleidingen zijn er in de digitale wereld? In dit e-book geef ik ouders en/of verzorgers 30 tips en wetenswaardigheden mee, zodat de kennis vergroot en ze weten hoe zie hier het beste mee om kunnen gaan. Want veel ouders herkennen dit soort dilemma’s en zeker bij tieners.
- Je kind is actief op sociale media en je hebt het gevoel geen enkele controle meer te hebben
- Je hebt een bericht gezien van je tiener op social media of in een app groep en je schrikt van de inhoud
- Je wil je kind graag begeleiden in het ontdekken van de digitale wereld, maar weet niet waar je het beste kunt beginnen
- Je snapt zelf niet zoveel van al die apps, social media en hoe je het beste om kunt gaan met het internet, dus hoe zou je je kind of puber daar dan het beste bij kunnen begeleiden?
Stel dat je zelf worstelt met deze vragen of ouders waar je mee werkt, dan hoop ik dat dit mag inspireren!