Geef ik zelf wel het goede voorbeeld?
Thuis hebben wij de regel dat we geen telefoon aan tafel mogen gebruiken. Inmiddels zijn de kinderen oud genoeg om ook ons op die regel te wijzen. Dat gaat vaker mis dan ik zou willen toegeven…
Telefoons zorgen ervoor dat we met minder aandacht bij het eten zijn. Samen eten betekent: een moment van verbinding en aandacht voor elkaar. Ik realiseer me elke keer weer dat mijn man en ik een super belangrijke voorbeeldfunctie hebben. Dus wij scherpen de regel aan – in de eerste plaats voor onszelf. Want hoe kan ik van mijn kinderen verwachten dat ze met aandacht kunnen eten, leren en spelen zonder telefoon, terwijl wij dit zelf niet eens kunnen?
Voor kinderen en jongeren kan de telefoon echt een problematische spelbreker zijn. Een jongen die ik via-via ken vond het sowieso al waanzinnig spannend om voor het eerst na de zomervakantie naar de middelbare school te gaan en te starten in de brugklas. Al die nieuwe mensen en indrukken! Maar het was nog eens extra lastig om in die omgeving contact te maken. Iedereen zat in de pauze met gebogen hoofd boven zijn mobiel. Hoe moet je, als verlegen jongen, dan nieuwe vrienden maken?
We moeten ons afvragen: van wie leren ze dit? Ik zag laatst op het schoolplein alle wachtende ouders verzonken in hun telefoon. Niemand keek op, niemand sprak met elkaar. Dit is het voorbeeld dat onze kinderen zien.
Hoe doorbreken we dat? Onderaan deze blog vind je mijn tip van de maand over hoe we onze kinderen kunnen leren om mediawijs te worden zónder zelf foutloos te hoeven zijn.
Lekker luisteren 🎧
Onze kinderen raken al van jongs af aan in aanraking met de digitale wereld. In deze podcast bespreken we hoe je je kind mediawijs kunt maken in de dagelijkse opvoeding.
Daarnaast ga ik binnenkort een gloednieuw webinar ontwikkelen over mediawijsheid. Daarvoor heb ik jouw input nodig.
Waar loop jij tegenaan als het gaat om opvoeden en mediagebruik? Wat vind jij lastig aan de digitale wereld? Vind je het moeilijk om regels op te stellen?
Jouw vragen beantwoord ik dan misschien wel in het webinar. Stel je vraag gerust.
Andere nieuwe podcasts die zijn uitgekomen in de afgelopen periode:
- “Als ik knuffel met mijn zoon, krijgt hij een erectie. Wat nu?”. In deze podcast aflevering beantwoord ik een vraag van een moeder over hoe ze met haar zoon kan bespreken dat hij regelmatig een erectie krijgt wanneer ze knuffelen. Ik vertel hoe ouders dit gesprek kunnen voeren, zonder het als ‘fout of verkeerd’ te benoemen of over te laten komen. 👉 Je luistert ‘m hier.
- Sinterklaas is niet vanzelfsprekend voor ieder kind. Hoe ga je daarmee om? Niet elk kind mag zijn of haar schoen zetten, bakt pepernoten met de ouders en kan zich verheugen op een pakjesavond. 👉 Je luistert ‘m hier.
Achter de schermen (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) werk ik aan een mooie podcast-reeks waarin we onder andere in gesprek gaan met een ervaringsdeskundige moeder en verschillende professionals. De voorgesprekken zijn al in volle gang en ik ben nu al trots op wat het gaat worden. Het biedt een uniek inkijkje in een donkere wereld die we beter moeten begrijpen om kinderen hierbij weg te kunnen houden.
Tip van de Maand
Hoe kun je moeilijke onderwerpen over mediagebruik, sexting, spam, privacy en online fraude bespreekbaar maken?
Ook jij komt zelf vast geregeld uitdagingen tegen als je je telefoon gebruikt. Online kom je fake nieuws tegen, je krijgt spam of vreemde verzoeken om geld over te maken. Deel dit soort ervaringen met je kind. Laat zien wat er gebeurt en hoe je ermee omgaat. Het is een laagdrempelige gespreksstarter, en je kind ziet gelijk van: ‘hé, ik ben dus niet de enige die dit soort rare berichten krijg’. Heb je leuke of leerzame gesprekken gevoerd? Je kunt je ervaringen altijd met me delen, bijvoorbeeld op mijn Instagram.