Ik hield zelf ook jarenlang mijn mond
Zo. En toen was ineens alles out in the open. The Voice. Verhalen. Vreselijke ervaringen. Er kwam veel los. Hulpinstanties zagen de meldingen van mensen die een luisterend oor nodig hadden verdrievoudigen. De mediastorm over The Voice bracht bij veel mensen nare ervaringen naar boven.
Het is goed en belangrijk dat slachtoffers hun verhaal nu gaan delen. Maar helaas voelt de omgeving vaak niet veilig genoeg, waardoor mensen liever hun mond houden over wat ze hebben meegemaakt.
Ik moest daarom denken aan mijn eigen verhaal, waar ik tientallen jaren mijn mond over heb gehouden. Ik was ooit aangerand op een zomerkamp toen ik 15 jaar oud was. Ik vond het een vervelende ervaring en heb er nooit meer over gepraat. Totdat ik, vele jaren later, op een reünie was met de mensen van dat zomerkamp. Toen ik daar vertelde wat me destijds was overkomen, reageerde er op dat moment helemaal niemand.
Niks, nul.
Iedereen ging gewoon weer verder met de borrel. Misschien kwam mijn opmerking als donderslag bij heldere hemel en was het niet het juiste moment. Maar toch, ik had wel iets van een reactie verwacht. Al was het maar “goh, wat vervelend dat jou dat is overkomen.”
In dit filmpje vertel ik meer over deze vervelende ervaring, wat ik nog altijd best spannend vind om te laten zien en horen.
En, ik maakte er zelfs onlangs nog een podcast over.
Je kind serieus nemen
Ook als ouders hebben we soms de neiging om dingen te bagatelliseren, als een kind bijvoorbeeld iets meemaakt dat niet leuk is. Dat kan ook iets zijn, zoals een vervelende opmerking of een foute grap op WhatsApp. “Ach dat hoort er gewoon bij”, zijn we soms geneigd te zeggen. Of: “Ach zo doen jongens nou eenmaal.”
Het ontkennen of bagatelliseren van een probleem doen we vaak uit zelfbescherming. Als er iemand van Kika komt collecteren, dan stop ik gauw wat geld in de bus en wil ik er verder niet over praten. Ik wil niet nadenken over hoe jonge kinderen kunnen worstelen met kanker. Het idee dat een kind iets vreselijks kan overkomen, en het dus ook onze eigen kinderen kan treffen, is vaak ‘too much to handle’. Maar de realiteit is: zoiets kan altijd gebeuren.
Ook als ouder kun je de sleutelpersoon zijn voor je kind, of voor een ander kind, dat bij jou aan de bel trekt. Soms ben je de eerste aan wie iemand iets durft te vertellen, de uitverkorene. Laten we daar zorgvuldig mee omgaan. Mijn tips hiervoor vind je onderaan de blog.
Lekker luisteren 🎧
Hoe kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk helpen voorkomen? Eén van de belangrijkste dingen is om het al vroeg over ‘grenzen en wensen’ te hebben.
Grenzen aangeven
In deze podcast aflevering vertel ik je over het eerste moment dat onze dochter van toen 2,5 jaar oud haar grenzen aan mij aangaf. Mijn eerste reactie was: teleurstelling! Ik vatte het een beetje persoonlijk op.. maar gelukkig wist ik het gesprek toen alsnog om te draaien naar een prachtige start van een gesprek over grenzen.
👉 Luister hier de aflevering terug.
Mijn zoon slaat me op de billen!
In deze podcast aflevering beantwoord ik een luistervraag van een ouder: “Mijn zoon slaat me op de billen, en dat vind ik niet leuk. Wat moet ik doen?” Ook deze podcast gaat over grenzen, lichaamsintegriteit, privacy, de seksuele ontwikkeling en hoe je überhaupt het gesprek over seksualiteit aangaat met je kind.
Heb je ook een vraag voor mij die je beantwoord zou willen krijgen in deze podcast? Stuur dan je vraag naar vragen@naomimaaktbespreekbaar.nl en ik beantwoord deze graag!
Zelf praten met je kind
Misschien heeft de hele Voice-discussie er wel voor gezorgd dat je zelf dit soort thema’s ook wil bespreken met je kind. Mijn advies? Begin daar zo vroeg mogelijk over te praten. Hoe eerder je start, hoe normaler het wordt en hoe makkelijker ook. Het is ook leuk! Check mijn e-book met handige gespreksstarters als je het toch lastig vind dit gesprek aan te gaan.
In de media
De discussie rondom The Voice ging het veel om consent, oftewel toestemming. Maar wat is consent precies, en hoe kun je je kind hierover leren? En hoe bespreek je zaken als grensoverschrijdend gedrag mee in de opvoeding?
Ik werkte mee aan een waardevol artikel over op J/M ouders waar enorm veel tips van mij in staan, waar je meteen mee aan de slag kunt gaan of je wellicht zelfs al doet!:
👉 Lees het artikel hier.
Protect your daughters. Educate your sons. Educate your children.
Ik mocht (samen met Jacqueline Kleijer en Daphne van de Bongardt) een waardevolle bijdrage leveren aan een artikel in NRC. Het is een prachtig artikel. Zeker passend bij deze tijd. Over Protect your daughters. Educate your sons. Educate your children. Over de oproep om het probleem van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag niet alleen aan te pakken binnen organisaties en bedrijven, maar vooral ook te beginnen bij de basis: de opvoeding. En over dat de boodschappen die kinderen van jongs af aan horen, essentieel zijn.
Ik geef mijn visie en tips over hoe je als ouder met je kind(eren) praat over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
👉 Lees het artikel hier.
Tip van de Maand
Hoe moet je reageren als iemand jou iets heftigs vertelt? Met deze tips neem je de ander serieus:
- Wanneer iemand ons zoiets vertelt zijn we snel geneigd van alles te willen doen of aan te bieden. Maar start met het alleen maar te horen en het verhaal te ontvangen.
- Schroom niet om stiltes te laten en even na te denken over je volgende reactie. Voel wat het verhaal met jou doet.
- Luister en vraag door, zonder te oordelen: ‘Vertel er eens iets meer over?’
- Reageer! Ook al is het maar: ‘ik weet niet goed wat ik moet zeggen.’
- Kom er later nog eens op terug. Ook als je niet direct weet wat je moet zeggen: laat de ander weten dat het verhaal bij jou is aangekomen.
Deel deze tips ook gerust op social media, onder de hashtag #MaakBespreekbaar, en help je misschien wel iemand om ook eindelijk dat moeilijke verhaal met iemand te kunnen delen.