Loopt jouw kind gevaar op Social Media?
Hou jij het nog allemaal bij? De apps en social media waar ‘je’ kind mee in aanraking komt. Hoe ouder kinderen zijn hoe meer ze social media gebruiken. Pubers communiceren de hele dag door met elkaar. Foto’s, flirten, daten, seksspelletjes: het gebeurt allemaal op de smartphone. Het lijkt een wereld waar wij als ouders geen vat op hebben. Hoe voorkom je dat jouw kind ten prooi valt aan sexting, grooming, sextortion of cyberpesten?
Jongeren in de puberleeftijd ontwikkelen hun eigen identiteit. Ze hebben behoefte aan het creëren van een eigen wereld, zoeken hun vrienden en vriendinnen op en zijn nieuwsgierig naar verkering en relaties. Social media vormen de omgeving waarin ze dat kunnen ontdekken. Bovendien hebben pubers vaak een behoefte aan avontuur en de ontdekking van nieuwe dingen. De smartphone is o.a. de plek waarop ze dat buiten ons mede weten kunnen doen.
Misschien maak je je zorgen over cyberpesten of grooming: volwassenen die kinderen benaderen met foute, seksuele intenties. Gelukkig kun je de risico’s voor je kind verkleinen door ‘mediawijsheid’ in je opvoeding te integreren. En begin daar nou niet mee wanneer het al zover is, maar probeer je er wat eerder in te verdiepen.
Verdiep je in online media
Allereerst is het belangrijk om zelf te begrijpen wat er allemaal is op het gebied van online media. Niet alleen de sociale platforms zoals Snapchat, Instagram en Facebook, maar ook online games waar jongeren contact met elkaar hebben en natuurlijk whatsapp. Verder zitten jongeren veel op YouTube en lezen ze hun nieuws via onlinekanalen. Verdiep je erin en vraag gewoon eens aan je kind welke media hij/zij gebruikt. Online media zijn om te beginnen ook leuk en maakt de wereld van kinderen een stuk groter en geeft een wereldse kijk op onze leefomgeving. Je kind kan het je laten zien!
Wees nieuwsgierig
Niet alle kinderen vinden het fijn om ‘vrienden’ te zijn op social media met hun ouders. Gun ze de privacy om hun eigen sociale netwerken te onderhouden. Wel kun je vragen stellen. Wees nieuwsgierig en vraag je kind bijvoorbeeld hoe Snapchat werkt, wat ze met hun vrienden en vriendinnen delen en wees nieuwsgierig naar de mening van je kind hierover. Je kunt het vervolgens aangrijpen om te vertellen over zaken als privacy en wederzijdse toestemming.
Leer kritisch denken
Het internet kan een schimmige en verwarrende wereld zijn en we kunnen niet op alles toezien. Daarom is het belangrijk om onze kinderen weerbaar te maken en bij hen het vermogen van kritisch denken te stimuleren. Praat met je kinderen over nepnieuws, betrouwbaarheid van bronnen. Leg het verschil uit tussen face-to-face contact en anoniem contact op internet. Schenk je kind jouw vertrouwen, maar vertel dat er risico’s zijn en dat je altijd zelf in de hand hebt wat je deelt op internet en hoe je met privacy omgaat, van jezelf zowel als van een ander.
De belangrijkste regel
Vertel je kind dat hij/zij altijd naar je toe kan/mag komen. Dat hij/zij iets kan hebben gedaan wat echt niet oké is en dat je hoopt dat hij/zij weet dat je er dan bent om het samen op te lossen. Dat zelfs als je aanvankelijk boos bent, je er toch zult zijn.
Praat jij met je kind over social media? Deel je ervaringen in de comments of op mijn Facebookpagina
Warme groet,
Naomi
10 Gouden Tips
Download mijn E-Book ’10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit ‘nu helemaal gratis!