Seksuele voorlichting, zijn ze daar niet véél te jong voor?
Praten over SEKS… zijn ze daar niet veel te jong voor?
Als je mij een tijdje volgt weet je dat ik een warm pleitbezorger ben van seksuele voorlichting vanaf jonge leeftijd. En gelukkig doen steeds meer basisscholen daaraan mee. Bijvoorbeeld met de Lentekriebels (20 t/m 24 maart). Het thema van dit jaar is ‘Wat vind ik fijn?’
Niet iedereen vindt het een goed idee om op jonge leeftijd over seksualiteit te praten. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat gedrag bij kinderen geseksualiseerd wordt, of dat kinderen geconfronteerd worden met thema’s waar ze nog helemaal niet klaar voor zijn. Maar dat is een groot misverstand.
Want seksuele opvoeding op jonge leeftijd gaat juist over de belevingswereld van de kinderen zelf, en over thema’s waar ze al mee in aanraking komen. Het gaat dus niet over tongen of pijpen, maar over: wat vind ik eigenlijk fijn?
En dan gaat het over hele basale dingen zoals: hoe wil ik eigenlijk dat mensen met mij omgaan? Dat kan gaan over gedrag thuis: vind ik het prima als m’n zus zomaar binnen kan lopen als ik op de wc zit? Wil ik zomaar een kus krijgen van die oom of tante? Vind ik het oké dat we thuis samen bloot lopen in de badkamer of ben ik dan liever alleen? Wat wil ik van mezelf delen online? Wat betekent privacy voor mij, online en offline?
Allemaal hele belangrijke vragen om te bespreken met kinderen – zodat ze zich bewust worden van hun eigen wensen en grenzen. Je stoomt ze zo als het ware ook klaar voor dat moment op latere leeftijd dat het wél gaat over seksuele dingen. Ze herkennen dan sneller wat ze wel of niet willen, en hoe ze hun eigen grenzen kunnen herkennen, bewaken en die van anderen respecteren.
Seksuele opvoeding vermindert risico’s
Vaak is de angst dat seksuele opvoeding ervoor zorgt dat jongeren meer of eerder gaan experimenteren met seks. Vanuit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie weten we dat juist het tegenovergestelde waar is. Jongeren zoeken minder risicovolle partners en situaties op, ze hebben minder kans op SOA’s en tienerzwangerschappen en komen minder in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Natuurlijk, een goede seksuele opvoeding is geen garantie dat je nooit iets vervelends mee zult maken. Maar het risico is wel kleiner want je bent beter ‘beschermd’ door je rugzak aan kennis en het open klimaat waarin je opgroeide.
Seksuele voorlichting, taak van school?
Maar, vragen sommigen zich af, is dit nu wel de taak van school? Moet school niet de plek zijn om te leren rekenen en schrijven? De opvoeding is ook iets voor thuis. Ja, graag óók thuis. Maar zeker ook op school. Want als we deze taak alleen aan ouders overlaten zien we helaas grote verschillen ontstaan. Dat betekent dat er veel kinderen opgroeien zonder enige vorm van seksuele opvoeding. Zij worden niet voorbereid op het aangaan van relaties, het omgaan met intimiteit en gevoelens, met alle risico’s van dien.
Dus ja, wat fijn dat dit jaar weer veel scholen meedoen met de Week van de Lentekriebels.
Werk jij op een school of ben je betrokken bij de school van je kind en willen jullie met de Lentekriebels aan de slag? Hier kun je je school aanmelden en informatie en lespakketten vinden.