Trots
De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt en ik ben blij dat ik eindelijk kan vertellen waar ik zo druk mee ben geweest. In de week van de opvoeding, lanceerde ik een online mini-cursus voor ouders: Kinderen en seksualiteit, hoe gaan we hier ’normaal’ mee om?
Een praktische, online cursus voor ouders vol informatie voor iedereen. Ik realiseerde me dat een dergelijke cursus nog niet bestond terwijl het voor een gezonde opvoeding essentieel is dat ouders vanaf jonge leeftijd met hun kinderen praten over seksualiteit, intimiteit en relaties. Wanneer dat gebeurt zullen kinderen de ruimte voelen om vragen te stellen over seksualiteit, grenzen te herkennen en aan te geven en leren dat zijzelf de baas zijn over hun eigen lichaam. Kinderen zullen sneller herkennen wanneer een situatie niet oké is, en zullen ook sneller aan de bel trekken als er problemen zijn.
Een goede seksuele vorming en opvoeding zorgt ervoor dat jongeren ‘de eerste keer’ langer uitstellen, een positievere seksuele beeldvorming en beleving kennen, minder bedpartners krijgen, verminderd risicogedrag vertonen, meer plezier beleven aan seks en minder kans hebben om slachtoffer te worden van seksueel misbruik. (Bron: de richtlijn van de WereldGezondheidsOrganisatie, WHO, over de seksuele en relationele opvoeding.) Praten over seksualiteit en het lichaam hóórt dus gewoon bij een goede opvoeding. Maar hoe pak je dat aan?
Goed nieuws! Het hoeft niet moeilijk en zwaar te zijn!
We beschermen onze kinderen met kniebeschermers als ze gaan skaten, tegen de zon met de duurste zonnebrandcrèmes en we zorgen dat ze zwemles krijgen om niet te verdrinken. Maar we leren ze niet, te beperkt of te laat, te praten over de eerste keer in bed met een vriendje of vriendinnetje, de veranderingen in hun lichaam, of de mogelijke twijfel over hun seksuele geaardheid. Daarbij is het bevorderen van de (seksuele) weerbaarheid, het leren herkennen van de eigen grens en die van de ander, cruciaal en het verhoogt het ‘seksueel bewustzijn’.
In deze online cursus leer ik je in 3 trainingsvideo’s hoe je alledaagse momenten kunt gebruiken om seksualiteit met je kind aan de orde te stellen. Je leert dat bespreekbaarheid de sleutel is voor een zo veilig en gezond mogelijke jeugd en ontdekt hoe je gevoelige onderwerpen laagdrempelig kunt bespreken.
Ik ben heel blij dat Marianne Cense van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, alvast een kijkje nam en het initiatief toejuicht. Ze zei: ‘Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van de ouders. Er zijn inderdaad ouders die het lastig vinden om het over seksualiteit te hebben met hun kind. Deze cursus laat zien hoe je dat kunt doen. Goed dat deze voor alle ouders beschikbaar is.’
Heb jij de online cursus nog niet aangevraagd? Dan kan dat via de onderstaande button.
Op 16 oktober 2018 ging ik overigens, met groep 7 en hun ouders van de Freinetschool in Delft, in het kader van de lancering in gesprek over seksualiteit. Het was gaaf om te doen en werd heel positief ontvangen!
De pers heeft mijn online cursus ook opgepakt. Op dinsdagavond 2 oktober jl. heeft Hart van Nederland hier een item aan gewijd. Via deze link kun je de aflevering terugkijken,vanaf 11.05 minuten.
10 Gouden Tips
Download mijn E-Book ’10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit ‘nu helemaal gratis!