tv-kijktips voor met je kind
Wat nu, als je kind thuiskomt met een verhaal over zoiets als… een dickpick in de DM?
Want zoiets gebeurt niet alleen bij Ajax of bij een tv programma, maar helaas ook gewoon bij kinderen op Instagram. En dan heb je misschien nog ‘geluk’, dat je kind het aan jou komt vertellen, zodat je het kunt bespreken. Maar soms gebeuren er helaas ook dingen buiten ons gezichtsveld.
Grensoverschrijdend gedrag: het lijkt zo’n volwassen onderwerp, maar kinderen worden van jongs af aan al blootgesteld aan seks, lichaamsdelen, bepaalde woorden en (ongewenst) seksueel gedrag. Ze zien het op internet, maar vroeg of laat ook in het normale leven.
We gaan er natuurlijk vanuit dat dit vooral leuke ervaringen zijn, maar soms kan er ook iets gebeuren wat minder fijn is. Als ze daarop zijn voorbereid, is de kans groter dat ze herkennen als iets niet oké is. Zo kunnen ze ‘nee’ zeggen en op tijd aan de bel trekken – bij jou of bij iemand anders.
Het is goed om te realiseren dat, hoe weerbaar kinderen ook opgroeien, ze alsnog seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld mee kunnen maken. Dan nog is het nooit het kind (of de ouders) z’n schuld.
Bespreekbaarheid helpt
Toch helpt het wel als kinderen opgroeien in een omgeving waar ze vrijuit over seksualiteit kunnen spreken, waar ze volop vragen kunnen stellen en leren over grenzen en toestemming. Maar voor veel ouders is dat nog best een lastige opgave.
Thema’s als grenzen, consent (toestemming), jouw lijf is van jouw, schuldgevoelens zijn best ingewikkelde onderwerpen om te bespreken met een kind. Gelukkig zijn er wel manieren om dit op een leuke en laagdrempelige manier te doen.
Samen tv kijken
Zapp heeft een hele themaweek gewijd aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met een prachtige Klokhuis-aflevering over grenzen en wensen: jij bent de baas over jouw lichaam. In deze aflevering worden hele ingewikkelde onderwerpen toch in klare taal (en met veel humor) bespreekbaar gemaakt. Bijvoorbeeld over: waar mag iemand je aanraken en waar niet? En als er iets gebeurt wat je niet wil, is het dan jouw schuld?
Zapp vindt hier een mooie balans tussen open en eerlijk vertellen, en toch geen paniek zaaien. Dit is prachtig toegankelijk materiaal dat je samen met je kinderen kunt kijken.
Praktische tips over hoe je dat het beste kunt doen en nóg meer uit de uitzending kunt halen, vind je onderaan deze blog.
Lekker luisteren 🎧
Al mijn podcasts zijn ook te beluisteren via je favoriete podcast-app.
De Week van de Lentekriebels
In deze podcast vertel ik je alles over het thema van de Week van de Lentekriebels: ‘je lijf is van jou’. Dit is een mooie aanvulling op de Zapp themaweek! In deze aflevering vertel ik wat je als ouder/verzorger zelf kunt doen met dit thema en je krijgt een paar praktische tips. Ook vertel ik meer over welk materiaal je hiervoor kunt inzetten (en vooral ook hoe) – waaronder de Klokhuisaflevering waar ik hierboven meer over vertel.
Heb je iets waar je zelf tegenaan loopt met betrekking tot dit onderwerp of het praten met je kinderen over seksualiteit in brede zin? Laat het me weten en misschien maak ik er wel een aflevering over!
👉 Luister hier de aflevering over grenzen aangeven
Een filter hier en een filter daar..
Heb jij ze weleens gebruikt? Een filter op internet die ervoor zorgt dat je kinderen bepaalde content niet kunnen zien. In deze podcast vertel ik je hoe ik erover denk om een filter op het internet te zetten. Is het noodzaak of schijnveiligheid?
👉 Luister hier de aflevering terug
Jij hebt makkelijk praten!
Vind je thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag ook belangrijk, maar voel je toch wat ongemak om er ‘zomaar’ over te beginnen tegen je kind?
Deze handige gespreksstarters helpen je op weg. Daarmee leer je heel natuurlijk, aan de hand van alledaagse haakjes, belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Dan wordt het jullie tweede natuur en geef je je kind een belangrijke basis mee. Zo heb jij straks ook makkelijk praten met je kind.
In de media
Lekker relaxed kletsen
Seksueel grensoverschrijdend gedrag lijkt zo’n volwassenen-probleem. Hoe leer je kinderen over dit soort belangrijke onderwerpen, zonder ze met ‘onze’ issues op te zadelen? Ik schreef er een blog over voor Kinderopvang Totaal: Het Taarten van Abel-effect.
Tip van de maand 💡
Bekijk hier alles van Zapp – Er Zijn Grenzen
Hoe kijk je samen met je kind een programma als de speciale Klokhuis-uitzending over grensoverschrijdend gedrag? Om hier alles uit te halen wat erin zit, een paar tips:
- Kijk eerst de uitzending(en) zelf, zodat je je eigen mening kunt vormen en je het programma straks eventueel goed kunt inleiden bij je kind(eren).
- Tijdens het kijken kun je de TV af en toe stil zetten, en even checken of je kind nog vragen heeft.
- Maak de vertaalslag naar je eigen kind. Vraag gewoon eens: ‘wat zou jij doen als jou iets vervelends overkomt? Wat zullen we dan afspreken of wat kun je bedenken?’
- Check ook ná het programma of je kind nog vragen of gedachten erover heeft. Kom er een paar dagen later nog eens op terug.
- Zelf kijk ik deze Klokhuis-aflevering apart met beide dochters (6 en 8 jaar oud). Zodat we in hun eigen belevingswereld er even goed over kunnen praten.
Ga jij ook kijken samen met je kind? Ik ben benieuwd wat voor gesprekken dat oplevert. Laat je het me weten?