Waarschuwing: er mag gelachen worden

Is praten met je kind over seksualiteit eng?
Veel ouders vinden praten over lichaamsdelen, seksualiteit of intimiteit heel moeilijk. Het lijken serieuze onderwerpen die ieder gesprek gelijk een zwaarte meegeven. En dat is ook begrijpelijk. Het is best overweldigend als we bedenken wat er allemaal mis kan gaan bij onze opgroeiende kinderen.
Veel ouders willen hun kinderen dan ook behoeden voor allerlei gevaar dat overal loert: ongewenste zwangerschappen, vervelende seksuele ervaringen, te jong beginnen met seks, sextortion, loverboys. Tegelijkertijd voelt het zo beladen om eens een “serieus gesprek” met je kinderen te beginnen, zeker als ze nog hartstikke jong zijn.
En misschien associeer jij zelf seksualiteit ook wel met vervelende ervaringen die je zelf hebt gehad. Het zorgt ervoor dat er op gesprekken met onze kinderen vaak (onbewust) een zware lading komt te liggen.
Dat is zonde! En helemaal niet nodig.
Denk maar na: seksualiteit en relaties aangaan doen mensen toch vooral omdat het fijn is. Verliefd worden, intimiteit, seks en verkering: het is het mooiste wat er bestaat! Dus erover praten mag óók leuk zijn.
Voor jonge kinderen is het lichaam bovendien nog helemaal niet iets seksueels. Het is voor hen iets heel natuurlijks. En daarover praten mag met een grapje, met veel humor en veel plezier. In deze video vertel ik hoe dat bij ons thuis gaat. Bijvoorbeeld als onze dochter er in de badkamer achter komt dat mama’s er bloot heel anders uitzien dan papa’s… ? Hopelijk helpt het jou om ook wat lucht in de gesprekken te krijgen.
Bekijk hier de video:
Luisteren ?
In mijn podcast behandel ik elke maand een luistervraag. Deze keer: “Moet ik mijn dochter (10) stimuleren om haar vagina te bekijken met een spiegel?” Deze ouder is behoorlijk open in de gesprekken over seksualiteit. Wat vind jij daarvan? Kun je er iets van opsteken?
Luister hier de aflevering terug.
Lezen ? – Handige gespreksstarters, overzichtelijk verzameld in een praktische e-book
Wat nu als je kind niet graag praat over “ingewikkelde” dingen? Als je kind geen interesse lijkt te tonen, hoe moet je dan tóch die belangrijke informatie delen?
Met deze gespreksstarters gaat dat ineens een stuk makkelijker en natuurlijker. Inclusief handige haakjes en fijne tips over welke woorden je kunt gebruiken die bij de leeftijd en de belevingswereld van je kind passen.