We moeten eens even praten
Deze week is het de Week van de Opvoeding en staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wat is volgens jou een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Naast een pedagogische opvoeding geloof ik in de kracht van het invoegen van een seksuele opvoeding.
Bij een seksuele opvoeding wordt vaak direct gedacht aan ongemakkelijke gesprekken en preken over wat seks precies inhoudt, veilig vrijen en de invloed die (fouten) vrienden kunnen hebben. Zeker bij kinderen aan het einde van de basisschool en begin van de middelbare kan een ‘goed gesprek’ op nogal wat weerstand stuiten. Gelukkig kan praten met je kind over seksualiteit ook op een hele laagdrempelige, ontspannen manier. Het kan zelfs leuk zijn!
Er gaat een moment komen dat je het er toch echt over moet hebben. Je kind komt volop in de leeftijd van de ‘eerste keren’: de eerste schoolfeesten, dansen, zoenen, vrijen. De eerste echte verkering, de eerste gebroken harten. Als ouder sta je misschien met knikkende knieën langs de zijlijn en wil je je kind beschermen. ‘Het gesprek’ over seksualiteit lijkt onvermijdelijk. Maar tegelijkertijd ook zo beladen… hoe pak je dat aan?
Je wilt dat je kind, afgestemd op zijn of haar leeftijd, alles weet over het internet, verkering, veilig vrijen en SOA’s, over anticonceptie, wederzijdse toestemming, lichaamsbewustzijn…. maar het voelt zo ongemakkelijk! Bovendien weet je misschien helemaal niet wat je kind wel en niet weet. Als je niet gewend bent om thuis te praten over seksualiteit kan zo’n gesprek best lastig zijn. Gelukkig zijn er wel ‘makkelijke’ manieren om over seksualiteit te praten die effectief zijn. Ik noem ze graag haakjes: het zijn de alledaagse momenten die je kunt aangrijpen om te praten over seksualiteit, intimiteit en liefde.
Wat ik nou weer meemaak…
Een voorbeeld van zo’n ‘haakje’ kan zijn dat je kind vertelt over een meisje uit de klas dat eruitziet als een jongen en wordt gepest. Dit is een mooie aanleiding om te praten over gender, identiteit of homoseksualiteit. Zo’n gesprek hoeft niet beladen te zijn, het kan tijdens de afwas of de hond uitlaten.
Onzekerheid
Veel kinderen lopen vanaf het einde van de basisschool over van onzekerheid. Hun lichaam verandert, hormonen gieren door hun lijf en er is sociale druk. Als ouder kun je op een veilige en niet-intimiderende manier eens gewoon opmerken: ‘goh, ik zag leuke BH’s en hemdjes in de stad. Dragen meiden in je klas die al? Hoe vind jij dat?’ Misschien zit je samen een serie te kijken en komt er een 16-jarige zwangere vrouw in voor. Dit kan gespreksstof geven over veilig vrijen.
Laagdrempelig en terloops
Er zijn veel momenten op de dag dat je iets ziet dat met het lijf, intimiteit, relaties, grenzen, of liefde te maken heeft. Denk aan een naakt moment in de badkamer, twee mensen die je op straat ziet zoenen, iets dat je leest in de krant of hoort op tv. Grijp het aan!Als je kind bijvoorbeeld wil dat haar/zijn vriend of vriendin blijft slapen kan het intimiderend voor je kind zijn om ‘het gesprek’ te voeren, maar het kan gelukkig ook terloops als je samen naar het strand fietst of de hond uit laat. Vraag gewoon eens hoe het zit met hun verkering, wat de verwachtingen van je kind zijn. Geef je kind vertrouwen door hem/haar een mate van verantwoordelijkheid te geven en deel je eigen normen en waarden.
Zorgen
Natuurlijk kan het gebeuren dat je iets ziet of hoort dat je zorgen baart. Misschien ontdek je dat je kind porno kijkt, vind je een morning-after pil op de kamer van je dochter of hoor je van een andere ouder iets vreemds over je eigen kind. Ga dan naar je kind toe en vertel wat je hebt gehoord of gezien. Stel open vragen (‘vertel daar eens wat meer over?’) en laat je kind in eigen woorden vertellen wat er speelt. Vervolgens kun jij aangeven wat je wel en niet oké vindt en waarom.
Tot slot: hoe normaler jij over een onderwerp kunt praten, hoe gewoner dit ook voor je kind wordt. Als er in een huishouden op een relaxte manier gesproken kan worden over álle onderwerpen, dan durft jouw kind sneller bij je aan te kloppen als er problemen, vragen of onzekerheden zijn. En natuurlijk mag er ook gelachen worden!
Welke alledaagse haakjes ken jij die je kunt gebruiken om je gesprek aan op te hangen? Wil je wat inspiratie opdoen? Download dan gerust mijn praktische e-book ‘Tien gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit’ of neem de volgende stap en volg de mini-cursus Seksualiteit en kinderen, vanaf welke leeftijd ‘moet’ je er wat mee en kom virtueel ‘bij mij’ aan de keukentafel zitten. 😉
Heb je deze al gevolgd en smaakt dat naar meer… check hier dan welke volgende stap je kunt nemen zodat jij kunt komen tot je eigen seksuele opvoedingsplan en als ouder goed voorbereid bent op alles wat nog kan gaan komen!
Warme groet,
Naomi
PS. Deze week werd ik geïnterviewd door De Telegraaf in het kader van ‘de week van de opvoeding’. Je leest het artikel hier.
10 Gouden Tips
Download mijn E-Book ’10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit ‘nu helemaal gratis!