Dit woord wil ik graag afschaffen in 2022
Ik wil je allereerst het beste wensen voor 2022. Dat dit jaar maar een rustiger jaar mag zijn dan de afgelopen twee jaar. Ik wens je veel liefde, rust en wijsheid toe.
Laten we beginnen met een mooi voornemen: geheimen afschaffen.
Ik meen het. Het woord ‘geheim’ is een verwarrende term. Want er bestaan leuke, spannende geheimen: dat zijn geheimen waar je met je vrienden of vriendinnen om kunt giechelen. Maar er zijn ook nare geheimen waar je buikpijn van krijgt. Dat ontdekte ook mijn dochter, toen ze het boek Juf Braaksel en de Magische Ring las.
Ik wil altijd graag weten waar mijn kind over leest. Soms lees ik een boek ook zelf mee, of lees ik haar eruit voor. Laatst vroeg ik mijn dochter er zelf over te vertellen.
Ze zei dat het boek gaat over een meisje en haar stiefvader. Het meisje moet na schooltijd met hem mee achterop de motor. De stiefvader stuurt haar dan met een smoesje op onderzoek uit in de wijk, om te checken of er bij dure woningen een alarm actief is.
Later komt het meisje erachter dat de stiefvader een inbreker is. Ze wordt door hem onder druk gezet om niks te verklappen over deze klusjes die ze moet doen. De stiefvader praat in op haar gevoel (“doe het voor je moeder, zij heeft het al zo moeilijk”). Maar het meisje vindt het vreselijk om met dat zware geheim rond te lopen.
Toch vertellen
Zo’n boek als Juf Braaksel kan een mooie aanleiding zijn om met je kind over iets als geheimen te praten. Ik heb altijd het onderscheid gemaakt tussen leuke geheimen en ‘buikpijngeheimen’. Maar inmiddels denk ik dat het goed is om een kind te leren dat er eigenlijk helemaal geen geheimen bestaan die je aan NIEMAND mag vertellen. Ik leer mijn kinderen dat ze een geheim altijd aan een vertrouwenspersoon mogen vertellen, zoals aan hun ouders of de leerkracht.
Waarom wil ik die top secret supergeheimen dan afschaffen? Soms denken kinderen dat ze in de problemen komen als ze een geheim doorvertellen. De stiefvader uit het boek van Juf Braaksel vertelde bijvoorbeeld aan het meisje dat ze haar lievelingshond zou verliezen als ze het geheim aan iemand zou verklappen. Terwijl het bij deze vervelende geheimen juist belangrijk is om met een volwassene te kunnen praten. Het is aan ons om een klimaat te scheppen waardoor dat praten altijd veilig voelt.
Wat mij betreft houden we ermee op, en leren we onze kinderen: nee, 100% geheimen, daar doen wij niet aan.
Tip van de maand
Ingewikkelde onderwerpen hebben haakjes nodig. Grijp zo’n boek zoals Juf Braaksel (het kan ook een film zijn, of een anekdote die je hebt gehoord) aan om te praten met je kind. Ik heb twee dochters en heb veel ervaring op dit op een ‘meidenmanier’ te bespreken. Maar voor jongens is dat minstens even belangrijk!
Want door te praten met je kind krijgen jullie de ruimte om verschillende scenario’s door te spreken. Juist omdat het een fantasieverhaal is, kunnen jullie samen allerlei ‘ondenkbare’ opties bedenken: wat zou jij doen in zo’n moeilijke situatie? Hoe zouden jullie als ouder en kind daarmee omgaan? Misschien kun je zelfs al afspraken maken?
Ik heb bijvoorbeeld met mijn dochter afgesproken dat als er iemand iets heel naars of dreigends zegt, ze tóch met iemand moet praten. Dat kan met ons als ouders, maar ook met oma, de juf of de ouders van een vriendinnetje.
Heb jij ook zulke afspraken gemaakt met je kind?
Luistertip
Wil je hier nog meer over weten, en ontdekken welke alternatieven er zijn voor geheimen? Luister dan naar deze podcast die ik daar eerder over maakte. In deze aflevering praat ik over de term ‘buikpijngeheimen’. Hoe kun je als ouder of verzorger praktisch met de term geheimen omgaan en hoe zorg je dat een kind niet lang met een geheim rond zal blijven lopen? Ik vertel je hoe je dit kunt bespreken met je kind. Ook geef ik een aantal herkenbare voorbeelden en kun je er als ouder direct mee aan de slag.
Handig
Praten met je kind over geheimen of over andere belangrijke onderwerpen is iets wat oefening vereist. Daardoor wordt het als het ware een gewoonte, en voelt het helemaal niet meer zwaar!
Met deze handige gespreksstarters geef ik je inspiratie over hoe je op een laagdrempelige en leuke manier met je kind kunt praten over seksualiteit, het lichaam, intimiteit, enzovoorts. Zodat je het elke dag, haast ongemerkt, kunt oefenen.
Waarschuwing: er mag gelachen worden 😉