Zijn genderidentiteiten “hip”?
Een tijdje geleden heb ik een podcast opgenomen over gender. Ik vind het heel belangrijk dat (zoals over van alles) hierover gesproken wordt. Inclusie, diversiteit en identiteit zijn belangrijke thema’s van deze tijd.
En het is belangrijk dat iedereen, en vooral jongeren, lekker kunnen uitzoeken bij welke identiteit en/of groep ze zich thuisvoelen.
Ik stel me hierin lerend op, zoals ik ook in de podcast deed. Want er borrelden veel vragen bij mij op.
Laatst hoorde ik van een bekende dat in de klas van haar puberzoon bijna de helft van de klas zich als non-binair identificeert. Ik hoor wel vaker dat er soms op scholen echt grote groepen zijn die zich non-binair of queer noemen of die voornaamwoorden zoals hen en die gebruiken. Ik vraag me af hoe dit komt. Het is mooi dat er veel ruimte is voor ontdekkingstocht, maar is dit vrijheid, of levert deze overvloed aan mogelijkheden ook weer identiteitscrises op?
Ik zie dat veel kinderen ook in de war zijn. Op Tiktok is non-binair en queer zijn echt helemaal hot. Misschien speelt kopieergedrag ook wel een rol, vraag ik mij hardop af. Gaat dit altijd om genderidentiteiten of is het meer een groep om bij te willen horen, zoals wij vroeger de skaters en de alto’s hadden?
Het is fijn dat we uit bestaande hokjes raken, maar al die afkortingen van LHBTAQIP+, zijn dat ook weer nieuwe hokjes? Zijn hokjes eigenlijk belangrijk? Als je naar mijn podcast luistert, dan hoor je dat de hokjes juist ook weer als fijn worden ervaren, omdat je je dan kunt identificeren en ergens toebehoort.
Terwijl ik mij dit allemaal afvraag, hoor ik gelijk een stemmetje dat zegt: vatten mensen dit niet verkeerd op? Kún je eigenlijk wel dit soort zaken bevragen?
Ik vind dat het moet. Want we kunnen ervan leren.
Dit is ook een open vraag aan jou. Want, hoe ga jij hier als ouder of verzorger mee om, wat zie jij om je heen? Misschien heb je hier al veel over meegemaakt met je kind en heb je de gouden tip voor andere ouders. Ook als je zelf hier juist nog mee worstelt, laat me weten wat je nodig hebt om hier beter beslagen ten ijs in te raken als het gaat om praten met je kind over gender en identiteit. Laat het me gerust weten via een mail naar naomi@naomimaaktbespreekbaar.nl
Ik ben echt nog op zoek naar antwoorden en heb dus zelf nog niet alle wijsheid in pacht.
Wat ik overigens zelf doe, is altijd alles expliciet op tafel leggen bij mijn kinderen. Taalgebruik is bijvoorbeeld heel belangrijk. Ik zeg altijd “mijn meiden” als ik het over mijn kinderen heb. Dus ik vroeg naar aanleiding van mijn podcast aan hen: “voelen jullie je eigenlijk ook zo, meiden of meisjes? Er zijn namelijk ook kinderen die zich anders voelen.”
Het leverde een leuk gesprek op. En ze voelen zich (op dit moment) enorme meisjes-meisjes, dus meiden was helemaal prima. Maar het is goed om je bewust te zijn wat je zegt. En om gewoon eens wat vragen te stellen.
Lekker luisteren 🎧
Al mijn podcasts zijn ook te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Gender voor dummies
Dirk is ervaringsdeskundige als het gaat om fluïde genderidentiteiten. Heel eerlijk? Ik was er allemaal nog niet zo in thuis als zou moeten 🙂
Dirk neemt ons in deze podcast aflevering mee in wat alle LHBTIQPA+-afkortingen betekenen en ook waarom ze eigenlijk nodig zijn. Stap met ons in de wereld van genderidentiteit, genderexpressie, seksuele oriëntatie, geslacht en inclusie, zodat jij je geen gender-dummie meer hoeft te noemen.
👉 Luister hier de aflevering over gender terug.
Fouten maken als kind, wanneer mag het?
Kinderen ruimte geven om hun neus te stoten is één van de lastigste dingen in het ouderschap. Je wilt je kinderen beschermen maar ze óók de ruimte geven aan kinderen om ‘fouten’ te maken.
In deze podcast aflevering leg ik uit wat de kracht is van fouten maken, experimenteren, onderzoeken en dat dit zelfs onmisbaar is gedurende je opvoeding. Ook vertel ik je hoe ik hier zelf als moeder mee omga. Ik vind dit ook niet altijd even makkelijk.
👉 Luister hier de aflevering terug
In de media
Een held voor een kind
Als kind ben ik veel en gedurende lange tijd intensief gepest en mijn jeugd was mede daardoor niet altijd even makkelijk. Als ik bij mijn oma was, had ik het juist altijd fijn. Ik voelde me er altijd prettig en geliefd. Helden voor kinderen kunnen heel erg belangrijk zijn voor de ‘draagkracht’ van een kind. Ontdek hoe dat zit in mijn blog voor Kinderopvang Totaal.