Gespreksstarters voor ouders om met hun kind te praten over seksualiteit

Ga voortaan met gemak en plezier het gesprek over seksualiteit aan met je kind of jongere!

Met deze gespreksstarters, haakjes en concrete voorbeelden draai jij je hand daar in de toekomst niet meer voor om.

  • Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden van Naomi Maakt Bespreekbaar.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef je kind een veilige basis

Ja, we laten we het gewoon hebben over piemels en vagina’s, maar ook over mensen zoenen op een feestje, over doktertje spelen, luiers verschonen, homoseksualiteit, de eerste keer en nog veel meer. Doe je mee? Veel ouders vinden het moeilijk om in de opvoeding met hun kind(eren) te praten over seksualiteit en zoeken naar de juiste aanpak.

Misschien herken je je in deze twijfels?

  • Is mijn kind er wel aan toe?
  • Wat is het juiste moment om het erover te hebben?
  • Vertel ik niet te veel of juist te weinig?
  • Mijn kind wil er nooit over praten en stelt geen vragen, hoe pak ik dat aan?
  • Welke woorden zal ik gebruiken en is dat op het niveau van mijn kind?
  • Wat kan ik als haakje aangrijpen om erover te beginnen?

Het goede moment

Van de meeste ouders hoor ik dat ze steeds zoeken naar het goede moment of het juiste haakje om erover te beginnen en dat speelt des te meer wanneer hun kind bijvoorbeeld geen vragen stelt of verhalen vertelt. Soms komen er wel haakjes langs, maar het is niet altijd makkelijk om deze dan direct aan te grijpen. Zo kun je te laat denken te zijn of is het moment alweer voorbij.

De juiste woorden

Soms vinden ouders het moeilijk om de juiste woorden te vinden, terwijl de situatie zich aandient om met elkaar te praten over seksualiteit. Je belandt in een situatie die je als ouders zou kunnen aangrijpen, maar je weet niet hoe.

Giechelen en stress

Praten over seksualiteit maakt ons vaak wat ongemakkelijk waardoor we al snel gaan giechelen en in een soort van stress kunnen schieten. Of nog erger, we vermijden zelfs het onderwerp. Uiteraard mag er gelachen worden als er gepraat wordt over seks en seksualiteit, graag zelfs! Maar het is juist belangrijk dat kinderen zich veilig voelen om serieuze zaken aan de orde te stellen en dat er ook ruimte is om vragen te stellen. Als wij volwassenen krampachtig doen over seksualiteit, leren we onze kinderen veelal om te leven met taboes.

Inspiratie

In dit e-book vind je verschillende voorbeelden van gesprekshaakjes en manieren om het daadwerkelijke gesprek aan te gaan met je kind(eren). Ik geef je concrete voorbeeldzinnen en taal die je kunt gebruiken ter inspiratie.

Ik help je graag op weg

De voorbeeldhaakjes en gespreksstarters heb ik gemaakt om je op weg te helpen, zodat jij je voortaan zekerder en relaxter zult voelen om binnen je gezin en met je kinderen over het thema seksualiteit te praten.

Geen vanzelfsprekendheid

Voor sommige ouders en verzorgers gaat het praten over seksualiteit en alles wat daarbij hoort als vanzelf, maar voor andere ouders is het een enorm karwei.
Voor ouders die zelf negatieve ervaringen hebben rondom seksualiteit, of die in het gezin van herkomst nooit hebben leren praten hierover of een andere belemmering hebben waardoor hierover praten niet vanzelf gaat is dit een enorm handig en praktisch e-book. Ik geef je letterlijk de taal om het wel aan te gaan en er hopelijk zelfs plezier aan te beleven.

Beschermjas

Met kinderen praten over seksualiteit helpt! Je geeft ze als het ware een beschermjas mee voor de rest van hun leven. Seksualiteit zou vooral een leuk en ontspannen onderwerp mogen zijn, waar je met elkaar over mag lachen. Wanneer kinderen opgroeien in een omgeving waar dit er ‘gewoon’ mag zijn, dan zullen ze vaak zelfverzekerder en bewuster zijn op dit gebied en beter weten wat ze wel en niet leuk vinden. Ze zullen sneller naar je toekomen als ze een ‘gewone’ vraag hebben of iets leuks willen delen, maar zullen over het algemeen ook sneller de stap nemen om naar je toe te komen als er iets is gebeurd dat niet oké is.

Ga het gesprek aan met deze gespreksstarters

In dit e-book vind je verschillende voorbeelden van gesprekshaakjes en manieren om het daadwerkelijke gesprek aan te gaan met je kind(eren). Ik geef je concrete voorbeeldzinnen en taal die je kunt gebruiken ter inspiratie. Wacht niet langer en meld je aan.

  • Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden van Naomi Maakt Bespreekbaar.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.