Maak je kind media-wijs in de digitale wereld

Praat met je kind over social media, internet en online seksualiteit

Hoe leer jij je kind op een goede wijze omgaan met de verschillende nieuwe media? Ik geef je 30 tips zodat je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 • Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden van Naomi Maakt Bespreekbaar.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitdagingen

Het is bekend dat kinderen vanaf ongeveer 8-jarige leeftijd regelmatig zonder begeleiding op het internet of (nieuwe) media zitten. Internet heeft inmiddels zo’n belangrijke rol in ons leven dat het niet meer weg te denken valt. Welke uitdagingen en verleidingen zijn er op het World Wide Web?

Herken je één of meerdere van onderstaande voorbeelden?

 • Je kind is actief op sociale media en je hebt het gevoel geen enkele controle meer te hebben
 • Je voelt dat er steeds meer stiekems gebeurt op de telefoon van je kind
 • Je hebt een bericht gezien van je kind op social media of in een app groep en je schrikt van de inhoud
 • Je bent bang dat je kind foto’s verspreidt waar hij of zij later spijt van kan krijgen, zoals naaktfoto’s
 • Je wil je kind graag begeleiden in het gebruik van de digitale wereld, maar weet niet waar je het beste kunt beginnen
 • Je snapt zelf niet zoveel van al die apps, social media en hoe je het beste om kunt gaan met het internet, dus hoe zou je je kind of puber daar dan het beste bij kunnen begeleiden?
 • Je ziet de voordelen van het internet en vraagt je daarnaast weleens af hoe je als ouder of verzorger je kind ook goed kunt begeleiden bij de uitdagingen die het ook met zich meebrengt, zonder je kind meteen af te schrikken.
 • Jij (of je kind) hebt al vervelende ervaringen met het internet en weet niet goed hoe je hiermee om kunt gaan.

Maak je kind media-wijs in de digitale wereld

Praat met je kind over social media, internet en online seksualiteit. Veel ouders laten dit deel van de opvoeding vaak over aan school en denken dat het daar uitvoerig aanbod komt. Helaas is dat geen vanzelfsprekendheid en zul je er als ouder zelf voor moeten zorgen dat je je kinderen hier goed op voorbereidt. Op de leuke en niet-leuke kanten van deze digitale wereld.

Opvoeders slaan dit deel van de opvoeding vaak over. We vergeten dat we kinderen hier ook thuis bij moeten begeleiden. Sommige scholen zijn actiever in deze begeleiding dan andere scholen. Thuis kun je dit begeleiden door aanvankelijk samen zaken op te zoeken en daarna mee te kijken wat je kind doet op social media. Op deze manier creëer je ruimte om direct met je kind in gesprek te gaan.

Het internet zou leuk, interessant en veilig moeten zijn

Ouders kunnen een cruciale rol spelen in het mediawijs maken van hun kind(eren) en jongeren op internetgebied. Hiermee geef je kinderen manieren mee om actief, kritisch én bewust deel te nemen aan de mediasamenleving, waar het internet, apps en social media een onderdeel van uitmaken.

Wat kan er misgaan?

Ik wil je natuurlijk niet reuzebang maken, maar er zijn behoorlijk wat verleidingen en wolven in schaapskleding op het grote internet, waar je kind vroeg of laat mee in aanraking kan komen.

Enkele voorbeelden:

 • Iemand kan zich voordoen als iemand anders en een vals profiel hebben aangemaakt
 • Kinderen kunnen online gechanteerd worden na het sturen van bijvoorbeeld een naaktfoto
 • Kinderen kunnen op enge en choquerende pagina’s terecht komen wanneer ze ergens anders naar zoeken op het internet
 • Kinderen kunnen online gepest worden door andere kinderen
 • Kinderen kunnen in een chat op een platform waar ze actief op zijn verleid worden door iemand met slechte bedoelingen

Ik help je graag op weg

Genoeg redenen je kind zo goed mogelijk voor te breiden, zodat hij of zij weet wat te doen wanneer zoiets op zijn of haar pad komt.

Hoe leer jij je kind op een goede wijze omgaan met de verschillende nieuwe media?

Ik geef je graag 30 tips en wetenswaardigheden mee, zodat je kennis vergroot en je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Maak je kind media-wijs in de digitale wereld

Hoe leer jij je kind op een goede wijze omgaan met de verschillende nieuwe media? Ik geef je 30 tips en wetenswaardigheden, zodat je weet hoe je dit het beste aan kunt pakken.

 • Met het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden van Naomi Maakt Bespreekbaar.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.